...

Yabancı Diller Yüksekokulu

ZORUNLU YABANCI DİL I-II DERSİ MUAFİYET SINAVI (EK YERLEŞTİRME ÖĞRENCİLERİ İÇİN)
06/10/2023

ZORUNLU YABANCI DİL DERSİ MUAFİYET SINAVI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Zorunlu Yabancı Dil  Dersi Muafiyet Sınavı Yabancı Diller Yüksekokulu koordinatörlüğünde ancak fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında gerçekleştirilen bir sınavdır.

Bu sınav 13 Ekim 2023 Cuma günü saat 10:00'da tüm akademik birimlerde (fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulu) yapılacaktır. Sınava katılımları akademik birimler düzenleyecektir.

Zorunlu Yabancı Dil Dersi nedir?

Zorunlu yabancı dil dersleri; üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin, 2547 sayılı Kanunun 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi gereğince almak zorunda oldukları Yabancı Dil (I-II) dersleridir. 

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavına kimler katılabilir?

Üniversitemize yeni kayıt yaptıran ve zorunlu yabancı dil derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler muafiyet sınavına katılabilir. Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı olan bölüm öğrencileri ile İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı okuyacak öğrenciler bu sınava katılmazlar.

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavına katılmak zorunlu mudur?

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavına katılmak zorunlu DEĞİLDİR. 

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavı nerede yapılır?

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavı öğrencinin kayıt olduğu fakülte/yüksekokul ya da meslek yüksekokul bünyesinde gerçekleştirilir. Örneğin Avanos Meslek Yüksekokulu Organik Tarım programına kayıt yaptırmış bir öğrenci Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavına Avanos Meslek Yüksekokulu’nda, Mühendislik Fakültesi'ne kayıt yaptırmış bir öğrenci ise merkez yerleşkede bulunan Mühendislik Fakültesi binasında girer.

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavı sonrası başarılı olma ölçütü nedir?

Öğrencilerin bu sınavdan başarılı olması için Zorunlu Yabancı Dil Muafiyet Sınavından 100 tam puan üzerinden, haftada

  • 2 saat ders alıyorsa en az 50, 
  • 3 saat ders alıyorsa en az 55, 
  • 4 saat ders alıyorsa en az 60, 
  • 6 saat ders alıyorsa en az 65 ve 
  • 6 saat üzeri ders alıyorsa en az 70 puan almış olması gerekmektedir.

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavından başarılı olanlar sadece güz dönemi Yabancı Dil dersinden mi muaf olacak? Bahar dönemi için bir muafiyet sınavı yapılacak mı?

Zorunlu Yabancı Dil Dersi muafiyet sınavından başarı olan öğrenciler hem güz dönemindeki Yabancı Dil I dersinden hem de bahar dönemindeki Yabancı Dil II dersinden muaf olurlar. Bahar dönemi için ikinci bir muafiyet sınavı yapılmaz. 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi     

Yabancı Diller Yüksekokulu   

ydyo@nevsehir.edu.tr